PC BUDINJAK - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
50617
page-template-default,page,page-id-50617,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

BUDINJAK

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, mjestašce s tek desetak stanovnika, ali ovjenčano iznimno bogatom prošlošću. Krijući se tisućljećima iza legende o vilama i vilenjacima koji plešu kolo na Budinjačkom polju, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.

izgled stupa s nadmorskom visinom

Pretpovijesno nalazište u Budinjaku (10.– 6. st. prije Krista), zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima (1.– 2. st.), dio je Arheološkoga parka kroz kojeg je najbolje prošetati slijedeći “Stazu kneževa”.

glinena tabla

Na jednom od brežuljaka, koji okružuju mjesto, početkom 19. stoljeća sagrađena je rimokatolička kapela sv. Petronile. Jednostavna građevina sa zvonikom na preslicu je širom Žumberka poznata zbog svog prekrasnog vidika.

Kapela sv. Petronile; autor: Kristijan Solenički

U Budinjaku je i posjetiteljski centar Javne ustanove – Posjetiteljski centar Budinjak sa suvenirnicom te popularno izletište “Natrural”, gdje se vikendom poslužuje slasna domaća hrana žumberačkog kraja.

RADNO VRIJEME:

Izvan sezone* centar je zatvoren.

U sezoni posjećivanja centar počinje raditi prema ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – petak – centar zatvoren za posjetitelje

Subota, nedjelja i **blagdani: 10 – 17h.

*Sezona posjećivanja okvirno traje od početka svibnja do kraja listopada i prilagođava se vremenskim uvjetima. O konkretnom datumu početka sezone posjećivanja posjetitelje će biti obaviješteni ovdje, u rubrici Novosti te na društvenim mrežama Parka.

**Na pojedine blagdane PC Budinjak će biti zatvoren za posjetitelje – stoga Vas molimo da pratite našu web te Facebook stranicu na kojoj ćemo iznimke od redovnog radnog vremena na vrijeme objavljivati.

eko centar ptičja perspektiva

 

Skip to content