BUDINJAK - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
50617
page-template-default,page,page-id-50617,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

BUDINJAK

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, mjestašce s tek desetak stanovnika, ali ovjenčano iznimno bogatom prošlošću. Krijući se tisućljećima iza legende o vilama i vilenjacima koji plešu kolo na Budinjačkom polju, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.

izgled stupa s nadmorskom visinom

Pretpovijesno nalazište u Budinjaku (10.– 6. st. prije Krista), zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima (1.– 2. st.), dio je Arheološkoga parka kroz kojeg je najbolje prošetati slijedeći “Stazu kneževa”.

glinena tabla

Na jednom od brežuljaka, koji okružuju mjesto, početkom 19. stoljeća sagrađena je rimokatolička kapela sv. Petronile. Jednostavna građevina sa zvonikom na preslicu je širom Žumberka poznata zbog svog prekrasnog vidika.

Kapela sv. Petronile; autor: Kristijan Solenički

U Budinjaku je i posjetiteljski centar Javne ustanove – Eko-centar Budinjak sa suvenirnicom te popularno izletište “Natrural”, gdje se vikendom poslužuje slasna domaća hrana žumberačkog kraja.

eko centar ptičja perspektiva

 

Skip to content