SVETA GERA - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52520
page-template-default,page,page-id-52520,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

SVETA GERA

Najviši vrh Žumberačke gore, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske , Sveta Gera, s visinom od 1178 m izdaleka je uočljiv po visokom telekomunikacijskom tornju postavljenom 1984. godine.

vrh Svete Gere ptičja perspektiva

Nalazi se uza samu granicu sa Slovenijom, a okružen je gustom šumom i gorskim livadama Kaštanice. Šumski proplanak na vrhu mjesto je gdje su se nekoć održavale narodne veselice i stočni sajmovi (kasnije preseljeni u Sošice), a danas poznato odredište planinara i hodočasnika – tako se od 1994. godine, već tradicionalno, posljednje nedjelje u mjesecu siječnju održava zimski planinarski pohod iz Sošica na Sv. Geru s liturgijskim slavljem kod ostataka grkokatoličke kapele Sv. Ilije Proroka, sagrađene u 16. stoljeću. Proštenje se održava prve nedjelje nakon blagdana Sv. Ilije. Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća obavljena su arheološka istraživanja te su ostaci kamene crkve zaštićeni prepoznatljivim drvenim pokrovom, a unutar crkve nalazi se i malo planinarsko sklonište. Sa slovenske strane stoje ostaci crkvice Sv. Jere. Zanimljivo je da državna granica prolazi točno sredinom između ostataka dviju crkvica.

Sveta Gera zaštitnica je poljskih radova, udovica, vrućina, prenoćišta i putnika. Kip Sv. Gere iz istoimene crkvice, izrađen od lipova drveta, čuva se u Dolenjskom muzeju u Novom Mestu. U predjelu Kuti raste “Kraljica bukva”, primjerak bukve s najravnijim stablom u Europi! Planinarska staza od Sošica do Svete Gere prvi je put markirana davne 1889. godine!

kraljica bukva

U blizini je cretište Jarak – ugroženo stanište rijetkih biljnih vrsta, a nedaleko Sv. Gere pronađen je i crni daždevnjak, rijedak vodozemac čija ženka leže žive mlade i koji obitava samo na velikim nadmorskim visinama.

crni daždevnjak

Skip to content