JAPETIĆ - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52469
page-template-default,page,page-id-52469,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

JAPETIĆ

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja. Nalazi se na 879 m n.v. Omiljeno je odredište izletnika i planinara. Nedaleko vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica. Na vrhu je postavljena 12 metara visoka piramida koja je do 1960. bila na Sljemenu. S nje se pruža lijepi pogled na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju sve do Alpa.

pogled na piramidu

Sam vrh obrasta šuma, a na grebenima i osunčanim padinama nalazimo livade sa brojnim zaštićenim i ugroženim biljnim vrstama. Japetić je omiljeno okupljalište paraglajdera. Na livadi ispod Planinarskog doma održavaju svoja natjecanja.

put kroz šumu

Stara bukova šuma na vrhu Zakonom o zaštiti prirode, proglašena je posebnim rezervatom šumske vegetacije. Primjer je prirodne šume bogate biljnim vrstama. U proljeće tu možete uživati u šarenilu cvijeća, no branje i uništavanje strogo je zabranjeno. Na području rezervata nije dopušteno niti uznemiravanje životinja, paljenje vatre niti bilo kakvi oblici gospodarskog korištenja.

pogled s vrha japetića

Skip to content