JAPETIĆ - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52469
page-template-default,page,page-id-52469,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

JAPETIĆ

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja na 879 m n.v. Omiljeno je odredište izletnika i planinara. Nedaleko vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica. Na vrhu je 12 metara visoka piramida koja je do 1960. bila na Sljemenu. S nje se pruža lijepi pogled na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju sve do Alpa.

pogled na piramidu

Sam vrh obrasta šuma, a na grebenima i osunčanim padinama su livade sa brojnim zaštićenim i ugroženim biljnim vrstama. Japetić je i omiljeno okupljalište paraglajdera, koji na livadi ispod Planinarskog doma održavaju svoja natjecanja.

put kroz šumu,

Stara bukova šumska sastojina površine 26.27 ha na Japetiću je 1975. proglašena posebnim rezervatom šumske vegetacije. Predstavlja jedinstvenu reprezentativnu prirodnu vrijednost u kojoj se tijekom posljednjih 45 godina nisu obavljali nikakvi šumskouzgojni ili drugi radovi. Ovaj lijepi primjer prirodne šumske sastojine bogate biljnim vrstama vam, posebno u proljeće, daje vam mogućnost uživanja u bogatstvu, raznolikosti i šarenilu cvijeća, čije je branje međutim strogo zabranjeno. Na području rezervata nije dopušteno uznemiravanje životinja, paljenje vatre, kao ni bilo koji oblik gospodarskog korištenja.

pogled s vrha japetića

Skip to content