PLEŠIVICA - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52539
page-template-default,page,page-id-52539,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

PLEŠIVICA

Plešivica je gorski masiv, jugoistočni greben Samoborskog gorja, uglavnom prekriven gustom šumom i najvišim vrhom Čerga. U šumama ima dosta crnogoričnih sastojina, koje međutim nisu izvorne, već su posljedica pošumljavanja. Na vrhu je razgledni toranj na 778 m n.v. U izvornom obliku je bio od drveta, ali je izgorio 1881. godine. Današnji toranja datira iz 1905. godine i s njega se pruža zanosni pogled na južne obronke gorskog masiva, ukrašene razbacanim selima i vinogradima.

Južna ekspozicija i blagi tereni idealni su za uzgoj različitih sorti vinove loze te je Plešivica jedan od najpoznatijih vinorodnih krajeva u Hrvatskoj, sa brojnim vinogradima, vinskim cestama i vinotočjima. Također, tradicionalno privlači mnoštvo šetača i planinara. Središnje mjesto na Plešivici – Plešivica je poznato po svojim vinskim svečanostima i bogatoj ponudi Plešivičke vinske ceste, te već tradicionalnom siječanjskom Sanjkaškom kupu.

vinograd šumaautor fotografije: Boris Krstinić

Skip to content