STOJDRAGA - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52551
page-template-default,page,page-id-52551,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

STOJDRAGA

U mjestu, čije se ime u povijesnim dokumentima spominje još davne 1447. godine, za lijepa se vremena može uživati u pogledu na doline Krke i Save, brežuljke Hrvatskog zagorja i masiv Zagrebačke gore. Snijegom pokriveni vrhovi Kamniških Alpi i onih udaljenijih Julijskih Alpi s Triglavom, uljepšat će vam vizure sjeverozapadnog horizonta sela Stojdraga.

stojdraga panorama

Najstarija stojdraška crkva, koju je prema priči dala sagraditi carica Marija Terezija, stajala je u šumi kod Drmića, nekoliko kilometara udaljena od Stojdrage. Godine 2008. je uz nju pronađeno groblje. Današnja župna crkva sv. Jurja, sagrađena je početkom 19. stoljeća na brežuljku ponad naselja. Raskošno izrezbaren i pozlaćen klasicistički barokni ikonostas, do polovine 19. st. krasio je katedralu u Križevcima. Početkom 20. stoljeća, uz crkvu i župni dvor uređen je perivoj, na čijim je istočnim padinama, u spomen na tisućitu godišnjicu krunidbe hrvatskoga kralja Tomislava, postavljen 5 metara visok Milenijski križ. U njegovu su podizanju, uz tadašnjeg župnika i mještane, sudjelovali i planinari iz Samobora i Zagreba.
U nekadašnjem perivoju, na putu prema župnome dvoru, nalazi se malo uređeno odmorište, koje je danas podsjetnik na prvi organizirani izlet automobilima u Hrvatskoj – članovi Hrvatskog auto kluba za svoj su prvi izlet 1926. godine odabrali upravo Stojdragu.

Godine 2006., na Jurjevo, blagdan zaštitnika župe, je u nekadašnjoj gospodarskoj zgradi župnoga dvora u Stojdragi otvoren Žumberački uskočki muzej. U njemu je izložena vrijedna zbirka etnografskih predmeta kojima su se sve do nedavno Žumberčani svakodnevno služili. Ako još nikada niste vidjeli češalj za češljanje konoplje i ne znate što su naćve, nemojte propustiti obilazak ovog zanimljivog prostora. Osim rekonstruiranih ambijenata nekadašnjih žumberačkih domaćinstava, u muzeju možete razgledati i grbove plemenitih žumberačkih obitelji.

muzej, škopa, košara

Skip to content