MANIFESTACIJE - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
50651
page-template-default,page,page-id-50651,page-child,parent-pageid-50644,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

MANIFESTACIJE

“Tisućljeća kulinarstva” – radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje

 

Radionice «Tisućljeća kulinarstva» od 2005. godine održavaju se svakoga rujna u Arheološkome parku u Budinjaku, a za sudjelovanje u njima preporučljivo je najaviti se Javnoj ustanovi «Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje». Program je jednodnevan i traje od 10 do 18 sati. Za upite i informacije kontaktirajte nas na e-mail dubravka.kranjcevic@pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr ili na broj telefona 01/ 3327 659. Za virtualni doživljaj kulinarskih radionica posjetite naš You Tube kanal.

Radionica pretpovijesne kuhinje – pastrva u glinenom kalupu; autor: Anja Klanfar

Za razliku od uobičajenog mirisa po zemlji ili zamračenim muzejskim prostorijama, nekoliko dana tijekom rujna arheologija u Budinjaku miriše po metvici, rimskome slanom pripravku – liquamenu i egzotičnim začinima kakve su trgovci srednjega vijeka donosili s putovanja po bliskoistočnim zemljama. Mirisi prošlosti šire se s kulinarskih radionica tijekom kojih se posjetitelji okušavaju u pripremanju jela po povijesnim receptima.

Program započinje obilaskom Arheološkoga parka duž poučne Staze kneževa. Nakon lagane šetnje posjetitelji započinju s pripremom hrane u izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak. Podijeljeni u četiri grupe, na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru, posjetitelji istovremeno pripremaju jela po pretpovijesnim, rimskodobnim, srednjovjekovnim i tradicijskim žumberačkim receptima te po završetku pripreme uživaju u okusima hrane davno prošlih pretpovijesnih i povijesnih perioda, kao i u jelima koja se i danas, kao i stoljećima ranije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Neka od jela pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju.

Ako miris neobično začinjenog rimskog vina nije dosegnuo do Vaših nosnica, a pod nepcima niste osjetili skladan okus piletine u umaku od verjuicea (tekućine dobivene istiskanjem nezreloga grožđa), znate što Vam je činiti – nikako ne propustiti sljedeću priliku za sudjelovanje u radionicama “Tisućljeća kulinarstva”. Javna ustanova “Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje” s veseljem Vas očekuje!

Radionica pretpovijesne kuhinje – pastrva u glinenom kalupu; autor: Kristijan Solenički

“Košnja kao nekad za sutra”

 

Jednodnevna manifestacija “Košnja kao nekad za sutra” zamišljena je kao pokazna ručna košnja travnjaka te se od 2013. godine neprekinuto odvija kao događaj tokom lipnja ili srpnja na različitim lokacijama unutar Parka prirode.

Jedan od ljepših prikaza povezanosti čovjeka i prirode je tradicijski način košnje. Većina travnjaka u Parku prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ antropogena su staništa nastala krčenjem šuma od prapovijesti, a s vremenom su postala područja bogata biljnim i životinjskim vrstama. Svojom bioraznolikošću travnjaci su jedan od najbogatijih, ali i najugroženijih tipova staništa: zbog iseljavanja i odumiranja stanovništva, prestanka košnje te tradicionalnog uzgoja stoke oni zarastaju.

Manifestacija pokazne ručne košnje posjetiteljima nudi dublji uvid u kompleksnost ovog područja zaštićenog kao prirodno i kulturno dobro, edukativnog je karaktera te služi kao izvrstan primjer skladnog suživota čovjeka i prirode. Stoga, ova manifestacija ima dvojake prednosti: očuvanje običaja i tradicijskih zanata žumberačkog kraja te održavanje biološke raznolikosti područja. Na taj način budućim generacijama osiguravamo opstanak i zaštitu njihove prirodne i kulturne baštine.

Ručna košnja travnjaka

Skip to content