PC SOŠICE - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
50615
page-template-default,page,page-id-50615,page-child,parent-pageid-50613,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

SOŠICE

U najprostranijem krškom polju Žumberačke gore leži selo Sošice, mjesto čije se najstarije ime – Sussiz, po prvi puta spominje u dokumentu što ga je daleke 1249. godine potpisao Bernard, vlasnik nedaleke utvrde Sichelberg (Stari grad Žumberak). Uz još pet mjesta na Žumberku, Sošice su tada kao posjed darovane novoosnovanom cistercitskom samostanu u Kostanjevici. Kada se sljedeći puta u 16. st. ponovno spominju u dokumentima, žumberačko je područje, opustošeno turskim osvajanjima, već postalo dijelom Vojne krajine.

Zahvaljujući svome smještaju, Sošice su od davnih povijesnih vremena bile ne samo jedno od najvećih žumberačkih naselja, već i najizrazitije žumberačko središte. Danas su jedno od turistički najposjećenijih mjesta na Žumberku.

Grkokatolička crkva sv. Petra i Pavla i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sošicama

U južnom zaseoku, Kovačima, crkveno je središte Sošica. Tu su župni dvor i samostan časnih sestara bazilijanki. Nasuprot, na malom uzvišenju ponad ceste, jedna pored druge stoje dvije crkvene građevine – grkokatolička crkva sv. Petra i Pavla iz 18. stoljeća i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije s početka 19. stoljeća. Ove dvije jednobrodne građevine sa zvonicima pred pročeljem, još od vremena kada su nastale jedna pored druge, pa sve do danas, jedno su od najslikovitijih kulturnih obilježja Žumberka. U njihovoj blizini je jedna od dviju najstarijih škola u Žumberku, otvorena 1769. godine (druga je u isto vrijeme otvorena u Mrzlom Polju).

U Sošicama je u travnju 2022. otvoren Posjetiteljski centar Parka prirode “Žumberak – Samoborsko gorje” s atraktivnim multimedijalnim interpretativnim postavom, konferencijskom dvoranom, suvenirnicom i modernim objektom za smještaj volontera te nadopunjen ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima. Tu je i postaja čuvara prirode Javne ustanove.

RADNO VRIJEME:

Izvan sezone* centar je u tjednu zatvoren. Subotom, nedjeljom i blagdanom centar je otvoren od 10 – 16h.

U sezoni posjećivanja centar počinje raditi prema ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – centar zatvoren za posjetitelje.

Utorak – petak: 10 – 16h.

Subota, nedjelja i **blagdani: 10 – 17h.

*Sezona posjećivanja okvirno traje od početka svibnja do kraja listopada i prilagođava se vremenskim uvjetima. O konkretnom datumu početka sezone posjećivanja posjetitelje će biti obaviješteni ovdje, u rubrici Novosti te na društvenim mrežama Parka.

**Na pojedine blagdane PC Sošice će biti zatvoren za posjetitelje – stoga Vas molimo da pratite našu web te Facebook stranicu na kojoj ćemo iznimke od redovnog radnog vremena na vrijeme objavljivati.

Posjetiteljski centar_

Posjetiteljski centar u Sošicama

 

Skip to content