Najava događanja: Tisućljeća kulinarstva 2022. - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
53416
post-template-default,single,single-post,postid-53416,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

Najava događanja: Tisućljeća kulinarstva 2022.

!! Zbog lošeg vremena manifestacija “Tisućljeća kulinarstva” održati će se u nedjelju 18. rujna 2022.

 

Dragi posjetitelji,

Manifestaciju „Tisućljeća kulinarstva“ u 2022. najavljujemo u donekle drugačijem ruhu. U subotu 17. rujna, u Posjetiteljskom centru u Budinjaku, u suradnji sa Redom Čuvara grada Zagreba kuhat ćemo rimsku i srednjovjekovnu kuhinju.

Što Vas novog očekuje?

  • Rimska kuhinja – voditelj rimske radionice, pomoćnik voditelja rimske radionice i stražar – svi odjeveni kao pripadnici Šeste legije Herkulije, legije prisutne na hrvatskom povijesnom prostoru u 4. stoljeću na dunavskom limesu.
  • Srednjovjekovna kuhinja – voditeljica, pomoćnik i stražar – svi odjeveni u srednjovjekovnu odjeću i opremu.
  • Povijesni šator s izloženim rimskim i srednjovjekovnim posuđem i priborom za kuhanje uz prateće prezentacije.
  • Nakon radionica, tijekom poslijepodnevnog druženja, voditelj rimske radionice će održati pokazno predavanje o rimskoj medicini uz prikaz kiruških alata, lijekova, pribora i biljaka.

 

Kako se prijaviti?

  • Broj sudionika je ograničen na 40 osoba – aktivnih sudionika kulinarskih radionica.
  • Sudjelovanje na radionicama je besplatno.
  • Sudionike primamo prema redosljedu prijava pristiglih na odgovarajuću e-mail adresu.
  • Prijave se primaju isključivo na e-mail: dubravka.kranjcevic@pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr . Jednim e-mailom moguće je prijaviti najviše 4 osobe!
  • U prijavi je potrebno navesti ime i prezime sudionika te kontakt telefon.

 

Program započinje u 10 h stručno vođenim obilaskom po poučnoj stazi „Staza kneževa“. U 12 h sudionici se raspoređuju u radionice rimske i srednjovjekovne kuhinje te uz voditelje započinju s pripremom jela uz ložišta na otvorenom prostoru. U popodnevnim satima, po završetku kuhlinarskog dijela voditelj rimske kuhinje održati će predavanje o rimskoj medicini.

Održavanje ovogodišnje manifestacije „Tisućljeća kulinarstva“ financirano je sredstvima Zagrebačke županije te Turističke zajednice grada Samobora.



Skip to content