U Parku prirode započeo projekt Europskih snaga solidarnosti - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
53373
post-template-default,single,single-post,postid-53373,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

U Parku prirode započeo projekt Europskih snaga solidarnosti

Novi centar za posjetitelje u Sošicama je ubrzo nakon otvorenja preuzeo i ulogu centra za volonterske aktivnosti u kojem ćemo u 2022. godini ugostiti brojne europske volontere, a dvije aktivnosti koje provodimo ove godine financirane su iz programa Europskih snaga solidarnosti.

Što su Europske snage solidarnosti?
ESS je program Europske komisije koji pruža priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine. Projekti volontiranja odgovaraju na društvene potrebe i jačaju lokalne zajednice, a istovremeno pružaju i mogućnost neformalnog i interkulturnog učenja te razvoja osobnih i profesionalnih vještina. Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja i želi biti pokretač promjene u svojoj zajednici, ili ako ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas. Više ovdje: https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/hr/sadrzaj/o-programu/opce-informacije/

Nakon uspješno dobivene Oznake kvalitete kojom se potvrđuje da organizacije posjeduju kapacitet za kvalitetno provođenje projekata u skladu sa standardima kvalitete i pravilima programa, Javna je ustanova prijavila projekt u kojem će, kroz suradnju s dva volonterska tima, kvalitetnije održavati odabrana zaštićena staništa, povećati broj održavanih staništa te osigurati bolje upravljanje područjem. Također, volonteri smješteni u PC Sošice bit će dio lokalne zajednice, pomoći će u smanjenju broja divljih deponija te pomoći u uklanjanju invazivnih vrsta. Kroz ovakav neformalni oblik učenja pomoći ćemo mladim ljudima u stjecanju novih znanja za budućnost, ali im i dati priliku da budu dio zajednice u kojoj će ostaviti dugoročni trag.

Ova je godina i Europska godina mladih, u kojoj želimo ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. S nekoliko volonterskih timova odradit ćemo aktivnosti kojima ćemo upoznati mlade s upravljanjem zaštićenim područjem kroz predavanja, radionice i praktičan rad u suradnji s lokalnim stanovništvom.

 



Skip to content