Svečano otvorenje Posjetiteljskog centra Sošice - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
53243
post-template-default,single,single-post,postid-53243,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

Svečano otvorenje Posjetiteljskog centra Sošice

Dana 11. 04. 2022. g. u Parku prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ održana je završna konferencija na projektu “Posjetiteljski centar Sošice” kojim je centar službeno otvoren. Svečanosti su prisustvovali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik Mario Šiljeg, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, voditelj Službe za zaštićena područja Daniel Springer, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić, predstavnici lokalne samouprave gradova i općina te ravnatelji drugih nacionalnih i parkova prirode. Program su obogatili KUD “Marko Vukasović” i udruga „Žumberačke vile Sošice“.

Ova završna konferencija kraj je projekta kojeg je Javna ustanova „Park prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ s partnerima Općinom Žumberak i udrugom „Žumberačke vile Sošice“ prijavila u travnju 2017. na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” objavljenog u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, prioritetne osi 6. “Zaštita okoliša i održivost resursa”, investicijskog prioriteta 6c “Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine” te specifičnog cilja 6c2 “Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine”.

Ugovor je potpisan s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 9. kolovoza 2018.
Ukupna vrijednost projekta je 29.681.363.86 kn., ugovoreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 27.423.416,78 kn. Udio EU sufinanciranja je 23.309.904,26 kn a ostatak je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.058.620,55 kn i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kroz Zajednička sredstva parkova s 2.312.839,05 kn. Projekt završava 18. travnja 2022.

Cilj projekta bio je izgradnja novog centra za posjetitelje kojim bi se unaprijedio sustav posjećivanja i edukacije, sa svrhom održivog korištenja prirodne baštine.

Najvažnije aktivnosti bile su gradnja centra vrijednosti 19.748.572,24 kn i unutarnje uređenje centra vrijednosti 4.524.142,25 kn. Od ostalih projektnih aktivnosti spomenimo nabavu električnih bicikala, opremu za spašavanje za HGSS točku, polu-podzemni trostruki spremnik za odvojeno prikupljanje otpada, postavljanje nove poučne staze i signalizacija za posjetitelje.

Otvorenjem Posjetiteljskog centra Sošice Javna ustanova „Park prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ moći će posjetiteljima suvremenim multimedijalnim alatima predstaviti vrijednosti Parka, dok će smještajni kapaciteti omogućiti provedbu škole u prirodi za djecu te volonterskih aktivnosti.

Ovaj suvremeni posjetiteljski centar u središnjem dijelu Žumberka biti će poticaj i lokalnom stanovništvu koje će povećanom broju posjetitelja moći ponuditi smještaj, suvenire, lokalne poljoprivredne proizvode ili druge turističke usluge te time ostvariti prihode  – zahvaljujuću ulaganju u zaštićenom području prirode.

 



Skip to content