22.5. Svjetski dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode RH - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52650
post-template-default,single,single-post,postid-52650,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

22.5. Svjetski dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode RH

Turistička zajednica područja Kupa i Javna ustanova „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ pozivaju sve ljubitelje prirode na izlet i program pripremljen u Loviću Prekriškom, u jednom od 4 termina – 22.05./19.06./10.07./16.10.2021.

Prvo druženje zakazujemo u subotu 22. svibnja 2021. Tijekom šetnje poučnom stazom „Gdje voće zri“ zastat ćemo na poznatom vidikovcu te se sami uvjeriti u ljepotu naše domovine. Ako nas posluži uistinu dobro vrijeme, izračuni kažu da ćemo vidjeti i do 40% hrvatskog teritorija (od Novog Zagreba do Kleka!). Posjetiteljima će biti predstavljeni i multimedijalni sadržaji u Centru za posjetitelje kao i ponuda lokalnih OPG-ova, uz catering koji osigurava Restoran Vivodina. Od 11:00 sati sve goste zabavljat će dvojac La Papa iz Zagreba, zanimljiva kombinacija violončelo/ukulele, iskusni dvojac koji je bio nedavno u Ozlju i svojim eklektičnim setom hitova u neobičnom aranžmanu osvaja sve veći broj obožavatelja.

Ovom šetnjom obilježit ćemo i dva važna datuma u zaštiti prirode – 22. svibnja Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i 24. svibnja Europski dan parkova. Naime, Lović Prekriški i okolica dio su Parka prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“, jednog od 12 hrvatskih parkova prirode.

 

Područje Parka prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ zaštićeno je zbog mozaičnog krajobraza. Fenomen je to kojeg je teško doživjeti u jednom danu s jednog mjesta. Međutim, vidikovci u Loviću Prekriškom jedni su od rijetkih lokacija s kojih se u svega sat vremena šetnje može shvatiti razlog zaštite ovog područja. Posebnost ovog krajobraza čine šume, voćnjaci i vinogradi uređeni na moderan, ali ujedno i na tradicionalan način, suhi brdski travnjaci bogati orhidejama i drugim rijetkim i zaštićenim vrstama te oranicama smještenim na brežuljkastom terenu. Sve je protkano selima i zaseocima. S ovog mjesta možete vidjeti Žumberačku goru, Plešivicu, Pokuplje i dio karlovačkog područja.

 

Mjesto polaska: Centar za posjetitelje Lović Prekriški

Vrijeme polaska: 11:00 i 13:00 h

Grupe od 25 sudionika proći će uz besplatno stručno vodstvo poučnom stazom, najava nije potrebna.

Poučna staza „Gdje voće zri“ nezahtjevna je pješačka staza duljine 2km. Stručno vođeni obilazak trajat će oko 1h.

Podsjećamo, u subotu i nedjelju od 16:00 do 19:00 sati posjetitelji mogu posjetiti špilju Vrlovka i Arheo park u Kamanju, stručno vodstvo organiziraju kolege iz JU Natura Viva.

Nedaleko Lovića Prekriškog, u Ferencima na OPG Štenta organiziran je piknik, cjelodnevni program za sve uzraste, uz degustacije i druženje u prekrasnoj prirodi

 

**Prije dolaska preuzmite na Google Play aplikaciju Lović Prekriški AR

**Lokacija Centrahttps://goo.gl/maps/jdjusfmFcznJqD4a6

**Pozivamo sve zainteresirane udruge i institucije za provedbu aktivnosti u Centru tijekom godine da nam se najave u TZP Kupa radi dogovora termina.

 Skip to content