Volim Lović 2021. - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52624
post-template-default,single,single-post,postid-52624,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

Volim Lović 2021.

Davorin Trstenjak jednom je prilikom rekao: „Tko nije bio na Loviću Prekriškom, taj se nije nagledao hrvatske domovine“. U nekim prošlim vremenima ovaj je pedagog posjetio Lović Prekriški i ostao impresioniran jednim od najljepših pogleda u Hrvatskoj.

Turistička zajednica područja Kupa i Javna ustanova „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ pozivaju sve ljubitelje prirode da nam se pridruže na Loviću Prekriškom, u jednom od 4 termina – 22.05./19.06./10.07./16.10.2021.

Prvo druženje zakazujemo u subotu 22. svibnja 2021. Tijekom šetnje poučnom stazom „Gdje voće zri“ zastat ćemo na istom vidikovcu kao i g. Trstenjak te se sami uvjeriti u ljepotu naše domovine. Ako nas posluži uistinu dobro vrijeme, izračuni kažu da ćemo vidjeti i do 40% hrvatskog teritorija (od Novog Zagreba do Kleka!). Posjetiteljima će biti predstavljeni i multimedijalni sadržaji u Centru za posjetitelje kao i ponuda lokalnih OPG-ova, uz catering koji osigurava Restoran Vivodina.

Ovom šetnjom obilježit ćemo i dva važna datuma u zaštiti prirode – 22. svibnja Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i 24. svibnja Europski dan parkova. Naime, Lović Prekriški i okolica dio su Parka prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“, jednog od dvanaest hrvatskih parkova prirode.

Područje Parka prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ zaštićeno je zbog mozaičnog krajobraza. Fenomen je to kojeg je teško doživjeti u jednom danu s jednog mjesta. Međutim, vidikovci u Loviću Prekriškom jedni su od rijetkih lokacija s kojih se u svega sat vremena šetnje može shvatiti razlog zaštite ovog područja. Posebnost ovog krajobraza čine šume, voćnjaci i vinogradi uređeni na moderan, ali ujedno i na tradicionalan način, suhi brdski travnjaci bogati orhidejama i drugim rijetkim i zaštićenim vrstama te oranicama smještenim na brežuljkastom terenu. Sve je protkano selima i zaseocima. S ovog mjesta možete vidjeti Žumberačku goru, Plešivicu, Pokuplje i dio karlovačkog područja.

Mjesto polaska: Centar za posjetitelje Lović Prekriški

Vrijeme polaska: 11:00 i 13:00 h

Grupe od 25 sudionika proći će uz besplatno stručno vodstvo poučnom stazom, najava nije potrebna.

Poučna staza „Gdje voće zri“ nezahtjevna je pješačka staza duljine 2km. Stručno vođeni obilazak trajat će oko 1h.

**Prije dolaska preuzmite na Google Play aplikaciju Lović Prekriški AR

**Lokacija Centra: https://goo.gl/maps/jdjusfmFcznJqD4a6

**TZP Kupa poziva sve zainteresirane udruge i institucije koje u Centru žele provoditi aktivnosti tijekom godine da se najave na mail info@tzp-kupa.hr radi dogovora termina.



Skip to content