MOBILNA APLIKACIJA „INVAZIVNE VRSTE U HRVATSKOJ“ NAMIJENJENA GRAĐANIMA - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
52386
post-template-default,single,single-post,postid-52386,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

MOBILNA APLIKACIJA „INVAZIVNE VRSTE U HRVATSKOJ“ NAMIJENJENA GRAĐANIMA

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je mobilnu aplikaciju „Invazivne vrste u Hrvatskoj“ koja je namijenjena široj javnosti te putem koje građani mogu slati dojave o nalazima stranih i invazivnih stranih vrsta koje uoče u prirodi.

Aplikacija je izrađena u okviru projekta „Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta“ sufinanciranog od Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15.221.322,96 kuna, od kojih je 12.916.704,51 kuna bespovratnih sredstava.

Za učinkovitu zaštitu prirode potrebno je kontinuirano prikupljati veliki broj terenskih podataka. Stoga je prepoznata potreba i mogućnost uključivanja šire javnosti kojoj se na raspolaganje stavljaju posebne aplikacije i web obrasci preko kojih mogu dojavljivati svoja opažanja. Mobilna aplikacija „Invazivne vrste u Hrvatskoj“ upravo je jedan od tih alata razvijenih sa ciljem da građani – istraživači amateri mogu dojavljivati i dijeliti opažanja stranih invazivnih vrsta u Hrvatskoj i tako pridonjeti njihovom kartiranju i ranom otkrivanju pojave novih stranih invazivnih vrsta.

Podaci o ovim vrstama vrlo su važni jer su one, uz gubitak staništa, direktno iskorištavanje divljih vrsta, klimatske promjene i zagađenje, jedna od najvažnijih direktnih prijetnji bioraznolikosti. U Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, a uočene su i strane vrste gljiva i drugih organizama. Procjenjuje se da je 10 % do 15 % njih invazivno.

Aplikacija je dostupna za IOS i Android uređaje. Unutar aplikacije nalazi se katalog vrsta, a dana je i mogućnost slobodnog prijavljivanja bilo koje vrste za koju osoba smatra da je moguća strana invazivna vrsta. Opažanja je moguće slati i putem web obrasca dostupnog na službenoj stranici http://www.invazivnevrste.hr.



Skip to content