Parkovi Hrvatske nastavljaju s radom - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
50715
post-template-default,single,single-post,postid-50715,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-2.6.1,smooth_scroll,

Parkovi Hrvatske nastavljaju s radom

Od danas, 11. svibnja 2020., nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj se vraćaju na svoj uobičajeni režim rada. Pri tom izbjegavamo reći da Žumberak – Samoborsko gorje „otvara svoja vrata“ pošto se svih 77 ulaza u Park, od kojih 6 glavnih, zapravo nikada nije niti zatvorilo.
To između ostalog potvrđuje i veliki broj posjetitelja tijekom prošlog vikenda, kada je lijepo vrijeme izmamilo brojne izletnike i planinare na Slapnicu, Svetu Geru, Okić, Japetić, Oštrc i mnoge druge lokalitete gdje naši posjetitelji pouzdano nalaze svoj komadić plavog neba, svježinu gorskih šuma i livada, pjev ptica i miris netaknute prirode.
Proljeće je u punom zamahu, unatoč čudnim okolnostima koje trenutno oblikuju naše živote te je više nego ikad potrebno tražiti i nalaziti svoj unutarnji mir. Brinite se dakle i nadalje dosljedno za sebe i druge, između ostalog koristeći svaku dobru priliku za bijeg u prirodu. Pritom ostanimo odgovorni, vodeći računa da je opasni virus još uvijek među nama te vrijedno perimo ruke, držimo razmak i ne okupljajmo se u velikom broju.
No ovo je i prilika da se podsjetimo kako se naša odgovornost također proteže i na naš prirodni okoliš, na krajolike, prirodna dobra, ekosustave, biološke vrste i njihova staništa. Ostanimo dakle cjelovito odgovorni, posebno odnoseći i primjereno zbrinjavajući svoj otpad, čuvajući izvornu čistoću vode, tla i zraka, ne ostavljajući za sobom u prirodi ništa do svojih mekih tragova nadahnuća i lijepih doživljaja.
Stručna i čuvarska služba Javne ustanove „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ žele vam radosnu proljetnu dobrodošlicu u naš Park. Eko-centar Budinjak pritom doslovno otvara svoja vrata, također i tijekom vikenda i blagdana, nudeći mogućnost stručnog vođenja i najma električnih bicikala, uz prethodnu najavu i rezervaciju. Restoran međutim ostaje zatvoren. Za sve informacije i rezervacije molimo koristite sve naše raspoložive komunikacijske kanale.



Skip to content